Comunitate

47.Temele lunii iulie

Activitatea de facilitare desfasurata pe parcursul lunii iulie s-a concretizat prin : :

Promovarea pe pagina Facebook a măsurilor de siguranță ce trebuiesc respectate în contextul pandemiei și invitații la edițiile live În timpul discutiilor live în grupul Facebook au fost prezentate atât informații teoretice, cât și idei de aplicații practice pentru: curaj, hărnicie, inițiativă, compasiune. Am promovat întâlnirile online săptămânale prin intermediul mesajelor private și al afișelor pe pagina de Facebook. Pentru vizitele în cartier și întâlnirile de grup au fost pregătite seturi de fișe pentru copii din clasele primare și gimnaziale din ZUM Gârcini S-au desfășurat întâlniri de grup cu jocuri și povești pentru copiii din ZUM Gârcini. Copii de diferite vârste au luat parte la jocuri, la cititul poveștilor și la completarea fișelor cu imagini sau text .

Oana Marica
5 august 2020
47.Temele lunii iunie

Pe parcursul lunii iunie au fost publicate postări online despre:

informare cu privire la starea de alertă și măsurile adoptate pentru angajați și angajatori, despre oportunități în carieră, suport online pentru scriere proiecte, cât și distribuirea apelului din cadrul campaniei locale de reciclare.

A fost printat și distribuit prin intermediul colaborării cu Inspectoratul de Poliție Județean Brașov un material pentru școlari și preșcolari, ce conține instrucțiuni educative și de prevenție, sub forma unor rime și imagini sugestive

Au fost împărțite și preluate de copiii interesați să continue să lucreze de acasă, copii cu care s-a comunicat și online s-au prin Messenger, fișe de lucru pentru clasele primare și gimnaziale din ZUM

Au fost redactate fișe de lucru pentru copii din clasele primare și gimnaziale: câte două seturi de fișe de lucru pentru copii din ZUM din clasele I-IV și alte două seturi pentru copii din ZUM din clasele V-VIII, fise distribuite in comunitate cu ajutorul mediatorului social la copiii doritori , fisele au fost completate si retransmise.

Oana Marica
10 iulie 2020
46.Temele lunii mai

Și in luna mai au continuat activitatile de facilitare. Folosind pagina de Facebook au avut loc postari si discutii in legatura cu diverse subiecte specifice activității de facilitare:

-preluarea și transmiterea către cetățeni din ZUM a mesajelor oficiale de informare privind măsurile de protecție în starea de alertă (de exemplu, igiena mâinilor, purtarea măștii)

-redactarea și transmiterea de mesaje de informare către locuitori din ZUM despre revenirea la locul de muncă (reguli de conduită)

-publicarea unor mesaje dedicate copiilor (despre meserii, igienă personală).

Au fost redactate fișe de lucru pentru copii din clasele primare și gimnaziale: câte două seturi de fișe de lucru pentru copii din ZUM din clasele I-IV și alte două seturi pentru copii din ZUM din clasele V-VIII, fise distribuite in comunitate cu ajutorul mediatorului social la copiii doritori , fisele au fost completate si retransmise.

A fost creat un grup privat de Facebook pentru comunicare online cu cetățeni din Gârcini. Am creat acest grup online – „GAL Gârcini” – ca un spațiu privat de comunicare pentru echipa GAL cu tineri, adulți, antreprenori locali, și alți locuitori din ZUM. Am creat categorii pentru postări diverse: informare, caracter, dezvoltare profesională, voluntariat cartier. Au fost postat pe pagina de Facebook anunțul pentru a atrage membrii către grup, unde pot adera și prin intermediul cunoscuților și prietenilor S-au realizat si convorbiri video online și la telefon cu locuitori din Gârcini și cadre didactice, în interesul activității de facilitare.

Oana Marica
10 iunie 2020
45.Temele lunii aprilie

Pe parcursul lunii Aprilie , datorită situației exceptionale create de Starea de urgență decretată la nivelul României , activitatea de facilitare a continuat prin informarea comunității din Gârcini cu privire la măsuri de siguranță și preveniție împotriva răspândirii COVID-19. Mesajele de informare au fost transmise atât prin intermediul convorbirilor telefonice cât și online. Facilitatorul a realizat pe langă planificarea sesiunilor educativ-instructive cu elevii pentru perioada următoare, incluzând și activități în lunile de vară si comunicarea cu reprezentanții proiectului „Harta Reciclării”

Oana Marica
19 Mai 2020
44.Temele lunii martie

Activitatea instructiv educativă a continuat și în luna martie, având loc discuții pe următoarele teme : Sinceritatea și Exploatarea meseriilor

Oana Marica
3 aprilie 2020
43.Temele lunii februarie

În cadrul activitatilor instructiv-educative ce au avut loc pe parcursul lunii februarie, an 2020, s-au dezbătut urmatoarele teme : Abilități necesare în relațiile cu ceilalți; Comportamente acceptate în relațiile cu ceilalți; Respectul – Cheia succesului; Reguli de conduită în autobuz.

Oana Marica
9 martie 2020
42.Seria "Prevenția violenței și combaterea infracțiunilor în școală"" continuă

Seria intitulată "Prevenția violenței și combaterea infracțiunilor în școală", a continuat și la începutul lunii februarie, acțiunea desfășurându-se și la clasele de gimnaziu din cadrul liceului Victor Jinga.

Oana Marica
7 februarie 2020
41.Tema lunii ianuarie

Acțiunile de animare din semestrul II au debutat prin activități instructiv educative în cadrul cărora s-au purtat discuții despre o nouă trăsătura de caracter : Recunoștința, dar și despre abilitățile necesare în relațiile cu cei de lângă noi : prieteni , colegi, persoane cu care interacționăm.

Oana Marica
5 februarie 2020
40. Prevenirea violenței și combaterea infracțiunilor în școală

Întâlnirile din seria "De vorbă cu" continuă, întâlnirea de astăzi fiind destinată claselor de liceu. Și de această dată au fost prezenți 2 reprezentanți din partea Inspectoratului de Poliție Brașov, Departamentul de Prevenire și Combatere a Criminalității. Aceștia au prezentat diferența dintre o infracțiune și o contravenție, urmările infracțiunilor, consumul de droguri și alcool și cum se poate preveni acesta.

Oana Marica
28 ianuarie 2020
39. Prevenirea violenței în școală

În urma întâlnirii din seria "De vorbă cu", elevii au fost captați de poveștile spuse de cei trei invitati: 2 reprezentanți din partea Inspectoratului de Poliție Brașov, Departamentul de Prevenire și Combatere a Criminalității și o persoană de la Centrul Antidrog Brașov. Elevii au vizionat filmulețe despre tineri care au ajuns în centre de corecție și penitenciare, au abordat teme precum: furt, tâlhărie, consum de alcool sau droguri, siguranță online, măsuri de protecție în interacțiunea cu străinii, au fost sfătuiți să stea departe de anturaje periculoase și încurajați către a merge și a termina școala.

Oana Marica
22 ianuarie 2020
38.Tema lunii decembrie

Și pe parcursul lunii decembrie activitățile instructiv educative au continuat . S-au continuat discuțiile având ca temă FURIA , realizându-se și jocuri de rol în cadrul cărora au fost aplicate cunoștințe dobândite pe parcursul întâlnirilor anterioare

Oana Marica
13 ianuarie 2020
37. Prevenirea și combaterea bolilor în sezonul rece

De această dată, în cadrul întâlnirii cu tinerii din ZUM „De vorbă cu...” a fost aleasă o temă legată de prevenirea și combaterea bolilor în sezonul rece: Sănătatea noastră în sezonul rece.

Oana Marica
13 decembrie 2019
36. Tema lunii noiembrie
Temele abordate în cadrul acțiunilor instructiv-educative pe parcursul lunii noiembrie, au fost concentrate în jurul Emoțiilor de bază – Bucuria, Tristețea , Frica și Furia.

Oana Marica
4 decembrie 2019
35. BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ

Comunitatea din ZUM a fost informată despre bursa locurilor de muncă, activitate ce a avut loc în data de 29.11.2019, la Centrul Multicultural și Educațional Săcele.

Oana Marica
3 decembrie 2019
34. DE VORBĂ CU "Formula Student Brașov"

Reprezentanți ai „Formula Student Brașov " au deschis seria de activități „DE VORBĂ CU ". La finalul întâlnirii întrebați dacă le-a placut si cu ce mesaj pleacă, tinerii au exprimat sentimentele lor prin cuvinte precum : spirit de echipă, succes, dezvoltare, încredere, voință, ambiție, curaj, învățare, distracție și adrenalină.

Oana Marica
13 noiembrie 2019
33. Activitățile lunii octombrie

Activitățile instructiv-educative au continuat și pe parcursul lunii Octombrie 2019. Temele abordate au fost:

  • Iertarea
  • Cum folosim timpul
  • Programul zilnic de lucru
  • Ordinea
  • Importanța timpului în învățare

Oana Marica
5 noiembrie 2019
32. Temele lunii septembrie

Acțiunile de animare au debutat la inceput de an scolar prin activitati instructiv educative , astfel in luna septembrie s-au desfasurat : Sesiune 1 „Autocunoaștere și atitudine pozitivă față de sine și ceilalți” sesiune in cadrul careia a fost facilitat dialogul despre experiența din vacanța de vară și interacțiunea între elevi în ceea ce privește pasiunile și preferințele lor. Sesiune 2 din seria „Trăsături de caracter: Iertarea” s-a desfasurat in jurul unui exercțiu colectiv numit „Impulsul”.

Oana Marica
25 Septembrie 2019
31. Let's Do It, Romania!

Și anul acesta, în data de 21.09.2019, Asociația Grupul de Acțiune Locală Gârcini, în colaborare cu Primăria Municipiului Săcele, Școala Gimnazială nr.5 și cetățeni din cartierul Gârcini, au luat parte la campania Let's Do it, Romania! - campanie de curățenie a deșeurilor desfășurată la nivel național.

Oana Marica
25 Septembrie 2019
30. Întâlniri în comunitate

Pe parcursul lunii iulie, facilitatorul comunitar s-a deplasat în ZUM având întâlniri cu cetățeni din diverse zone ale cartierului. Întâlnirea s-a finalizat la Școala Gimnazială nr. 5 unde împreună cu managerul GAL s-a discutat si despre alte proiecte din municipiul Săcele, parteneriate locale și rolul implicării membrilor GAL în mobilizarea cetățenilor din zonă.

Oana Marica
25 Iulie 2019
29. Acțiune dedicată copiilor din ZUM

Beneficiind de sprijinul Fundației pentru Asistență Socială și Tineret ,copii din ZUM împreună cu facilitatorul comunitar, au vizionat un film 3D, în Brașov, la cinema Cinema One.

Oana Marica
14 Iunie 2019
28. Tema lunii IUNIE - „Joc și mișcare”

Activitatea ce a avut loc pe parcursul lunii Iunie s-a intitulat - „Joc și mișcare” în aer liber.

Oana Marica
7 Iunie 2019
27. Și anul acesta, de 1 iunie, am reușit să punem un zâmbet pe chipurile celor mai mici prezenți, și am sărbătorit împreună în pași de dans, această zi dedicată lor. Atât copiii din alte cartiere ale Săcelelui cât și copiii din Cartierul Gârcini, au făcut mișcare prin distracție.

Oana Marica
4 Iunie 2019
26. Tema lunii MAI - „Educație pentru societate”

În cadrul temei „Educație pentru societate”, în luna mai, copiii din ZUM au aflat ce înseamnă generozitatea dar și ce drepturi și responsabilități au.

Oana Marica
3 Iunie 2019
25. Invitație la mișcare de 1 iunie!

Invitație la mișcare de 1 iunie!

Locație: Parcul de Distracții din Cartierul Ștefan cel Mare - Săcele

Oana Marica
26 Mai 2019
24. Lucrul în echipă – tema lunii Aprilie

În cadrul temei „ Lucrul în echipă ”copii au încercat prin intermediul jocului să definească „atenția”, ca și trăsătură de caracter , au fost încurajați să se gândească la un lucru cu care s-ar mândri în cartierul lor dar și ce și-ar dori să vorbească oamenii de la televizor legat de comunitatea din Gârcini.

Oana Marica
23. „Caracter, Comunicare, Colaborare”,s-a numit tema principală ce a stat la baza activităților desfășurate cu elevii din ZUM în luna MARTIE

Trăsătura de caracter „ascultarea”, diferite tipuri de comunicare precum agresivitatea, pasivitatea și asertivitatea ,conceptul de „furie”, gestionarea conflictelor dar și empatia au constituit principalele subiecte al activităților desfășurate.

Oana Marica
22. Spectacol 9 Aprilie - Centrul Multicultural Educațional Săcele

În data de 9 aprilie 2019, la Centrul Multicultural Educațional Săcele, a avut loc spectacolul „Despre oameni și cartofi” organizat de Teatrul Andrei Mureșanu, spectacol ce face parte din Turneul de Incluziune Socială, co-finanțat de Fondului Cultural Național (AFCN).

Mulțumim organizatorilor pentru inițiativa de a veni și la Săcele!

Oana Marica
9 Aprilie 2019
21. Întâlnire de informare

Evenimentul Mame Pentru Mame are ca scop evidențierea mamelor din cartierul Gârcini, mame ai căror copii nu au nici o absență și au avut rezultate foarte bune la învățătură.

Reunoștință celor 22 de mame le-au adus atât copiii din Zona Urbană Marginalizată cât și copiii și locuitorii din alte zone ale Săcelelui, promovându-se cunoașterea reciprocă, acceptarea diversității și nediscriminarea indiferent de etnie, sex, confesiune, categorie socio-economică.

Oana Marica
20. INVITAȚIE LA TEATRU

În luna martie 2019 Teatrul Andrei Mureșanu lansează proiectul cultural „Despre oameni și cartofi – Turneu de incluziune socială”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul își propune ca prin organizarea unui turneu al spectacolului „Despre oameni si cartofi” în comunitățile învecinate orașului Sf. Gheorghe, să crească nivelul de conștientizare a comunității cu privire la dificultățile zilnice cu care se confruntă un segment specific de populație – comunitatea romă. Pătrunzând în viața lor, în intimitatea casei și a familiei rome, spectacolul dezvăluie, printre vise, speranțe și regrete, modalitatea de gândire a acestor oameni, care nu este foarte diferită de a noastră. Este pur și simplu raportată la condiția în care ei se regăsesc – sărăcia care îi înconjoară și nivelul scăzut de educație pe care îl au, determinate deseori de context, și nu de voința proprie.

Oana Marica
Link extern
19. Încă o ediție reușită a evenimentului “MAME PENTRU MAME”

Evenimentul Mame Pentru Mame are ca scop evidențierea mamelor din cartierul Gârcini, mame ai căror copii nu au nici o absență și au avut rezultate foarte bune la învățătură.

Reunoștință celor 22 de mame le-au adus atât copiii din Zona Urbană Marginalizată cât și copiii și locuitorii din alte zone ale Săcelelui, promovându-se cunoașterea reciprocă, acceptarea diversității și nediscriminarea indiferent de etnie, sex, confesiune, categorie socio-economică.

Oana Marica
28 Februarie 2019
18. PROIECT DE SUFLET: Evenimentul MAME PENTRU MAME continuă …

Ediția din acest an va continua tradiția de a organiza o zi festivă dedicată mamelor ai căror copii, elevi la Școala Gimnazială nr.5 și la Liceul Victor Jinga au rezultate foarte bune la învățătură și nu au nici o absență. Evenimentul are scopul de a le mulțumi, într-o manieră personală și plină de recunoștință pentru efortul depus în creșterea și educarea propriilor copii și pentru contribuția pe care o aduc în comunitate.

Experiența de anul trecut ne-a arătat faptul că este important să arătăm recunoștință față de aceste mame, care depun un efort considerabil în buna creștere a copiilor, contribuind astfel la o societate mai buna pentru noi toți. Nu este ușor să îngrijești 7,8,10 copii, sa îi pregatești pentru școala, să ții echilibrul între afectivitate și autoritate, între grijile și bucuriile vieții.

Vă invităm să fiți alături de noi!

Oana Marica
17. “Cartierul meu, casa mea”

“Cartierul meu, casa mea” – Sesiune educativ-instructivă desfășurată de facilitatorul comunitar în perioada 27.02.2019-28.02.2019 împreună cu copiii din teritoriul SDL.

Oana Marica
28 Februarie 2019
16. “Alegeri și decizii în viața mea”

“Alegeri și decizii în viața mea” – Sesiune educativ-instructivă desfășurată de facilitatorul comunitar în perioada 20.02.2019-21.02.2019 împreună cu copiii din teritoriul SDL.

Oana Marica
21 Februarie 2019
15. La începutul lunii februarie 2019 atât la sediul Asociației GAL Gârcini cât și la sediul partenerului Ultra Training SRL, au fost înmânate diplome tinerilor absolvenți ai cursurilor de coafor-stilist și lucrător comercial.

Oana Marica
14. Tinerii beneficiari din ZUM ai cursurilor de coafor-stilist și lucrător în comerț susțin examenul final

Oana Marica
13. Participare eveniment caritabil “Zumba Kids” din cadrul campaniei dedicate temei secundare “nediscriminare” din data de 20.12.2018

În cadrul evenimentului caritabil “ZUMBA KIDS”, desfășurat pe 20 decembrie la Grand Fitness Săcele și organizat de echipa GAL Gârcini împreună cu membrii asociației: Școala Generală nr.5 și Farmacia Electroprecizia, 20 copii din Cartierul Gârcini au dansat, au cântat și s-au bucurat de cadouri împreună cu alți 12 copii din alte zone ale Săcelui. Pentru cei 20 copii de la Școala Gimnazială nr.5 – Săcele a fost prima dată când au participat la o clasă de Zumba, coordonată de Oana Marica – Zumba Fitness Instructor .

S-a demonstrat încă o dată că între copii se elimină vechile prejudecăți, prietenia sinceră depășind orice bariere.

Magia Crăciunului creată de Moș Crăciun a adus zâmbete pe chipurile lor și în momentul primirii micilor daruri.

Mulțumim tuturor celor care au fost implicați!

Oana Marica
20 Decembrie 2018
12. Întâlnire de informare în ZUM

În data de 13 decembrie 2018 a avut loc o întâlnire de informare a membrilor comunității din ZUM. Întâlnirea a avut ca și scop discuții referitoare la stadiul implementării SDL, activități ale copiilor din ZUM, alături de alți copii din comunitatea largă, promovarea colindelor tradiționale de sărbători, demersurile Primăriei pentru viitoarele lucrări publice în ZUM.

Oana Marica
13 Decembrie 2018
11. Let’s do it Romania! În Cartierul Gârcini

Peste 400 de saci de gunoaie menajere și 3 containere de 4 mcubi au fost strâși sâmbătă, 15 septembrie, în cadrul acțiunii LET’S DO IT ROMÂNIA! La acțiune au participat peste 100 de persoane.

Oana Marica
15 Septembrie 2018
10. Oportunități și locuri de muncă pentru tinerii din comunitatea Gârcini

S.C. Ultra Security S.R.L alături de Asociația GAL Gârcini, a desfășurat activități de informare, identificare și recrutare a persoanelor din comunitatea Gârcini, pentru a beneficia de activități în cadrul proiectului “VOLTA – Viziune, oportunități și locuri de muncă pentru Tinerii EETs din Regiunea Centru”

Oana Marica
9. Informare și sprijin pentru întocmirea/schimbarea actelor de identitate În luna mai 2018

Echipa GAL împreună cu facilitatorul Romact s-a deplasat în comunitate acordând informare și sprijin pentru întocmirea /schimbarea actelor de identitate.

Oana Marica
28 Mai 2018
8. Întâlnire cu reprezentanții comunității

În data de 15 martie, la întâlnirea din comunitate s-au discutat despre posibilitatea lansării unei campanii de curățenie cu sprijinul facilitatorului comunitar Romact, și cum s-a desfășurat evenimentul festiv intitulat ”Mame pentru Mame„ – eveniment de premiere a mamelor ai căror copii, elevi ai Școlii gimnaziale nr. 5, au rezultate foarte bune la învătătură și nu au absențe daunele realizate de inundațiile din ultimele zile și modul în care au acționat atât cetățenii din comunitate cât și reprezentanții primăriei pentru a diminua daunele.

Oana Marica
7. La ultima întâlnire publică, cetățenii din cartierul Gârcini au fost informați cu privire la proiectul și rolul acestor adunări

După prezentarea obiectivelor și propunerilor din teritoriul vizat rezultate din analiza nevoilor și soluțiilor propuse în întâlnirile anterioare, cetățenii au prioritizat propunerile de proiecte propuse.

Oana Marica
6. La Focusul Grupul cu activiștii și liderii locali din municipiul Săcele

La Focusul Grupul cu activiștii și liderii locali din municipiul Săcele, cei prezenți au identificat problemele și nevoile cu care se confrunță cartierul Gârcini. Problemele sunt diverse, de la infrastructură până la educație și imaginea publică a comunității, însă participanții au încercat să găsească și resurse pentru rezolvarea lor.

Oana Marica
5. ”Fără implicare, poate că și mai rău va arăta”

”Fără implicare, poate că și mai rău va arăta”, a fost concluzia tinerilor din cartierul Gârcini care au participat la primul focus grup organizat prin proiect.

Obiectivul întâlnirii a fost aflarea problemelor și nevoilor cu care se confruntă si pe care le resimt tinerii din Zona Urbană Marginalizată (ZUM) și din Zona Funcțională (ZF). De asemenea am încercat să aflăm și care sunt resursele din comunități ce pot fi folosite pentru soluțiile de rezolvare a problemelor și nevoilor.

Oana Marica
4. Cetățenii din cartierul Gârcini au participat în data de 27 octombrie la cea de-a treia întâlnire publică, organizată în cadrul proiectului

Scopul acestei întâlniri a fost consultarea celor prezenți cu privire la identificarea soluțiilor posibile pentru rezolvarea problemelor din comunitate.

Oana Marica
3 Noiembrie 2017
3. Întâlnire pentru analiza nevoilor, problemelor și resurselor identificate în cartierul Gârcini

După o informare privind rezultatele primei întâlniri, comunitatea din cartierul Gârcini a realizat alături de membrii echipei de proiect o analiză a nevoilor, problemelor și resurselor. Prezent la eveniment, primarul Virgil Popa le-a explicat celor prezenți oportunitatea actuală privind strategia și posibilitățile de finanțare pe viitor pentru comunitatea din cartierul săcelean.

La întrevederea din data de 24 octombrie au participat alături de experții echipei de proiect și reprezentanții Asociației GAL Gârcini și voluntari din grupul Proactivi pentru Gârcini.

Oana Marica
30 Octombrie 2017
2. Prima întâlnire cu comunitatea din cartierul Gârcini a avut ca scop delimitarea teritoriului și identificarea zonelor distincte pentru aplicarea strategiei

Cei prezenți, la întâlnirea din 17 octombrie, au aflat că au un rol esențial în elaborarea și aprobarea strategiei.

Oana Marica
25 Octombrie 2017
1. În cartierul Gârcini se află în derulare recensământul gospodăriilor și populației, ale cărui concluzii vor fi valorificate pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală în procesul de implementare a mecanismului DLRC

Oana Marica